Rogers + Labarthe Architects | Cortlandt Residence

Cortlandt Residence

The client came to RLA with a desire to construct an additional dwelling behind his home. In order to comply with Building Code and Planning requirements on the limited 50 ft. by 132 ft. lot, RLA came up with the imaginative strategy of linking the two structures with a common breezeway and outdoor ‘Tea Room’. The new structure was placed at the very rear of the property, oriented to screen views of the alley. The resulting courtyard serves as a both a focal point for views from the two houses.

Of necessity, the new house is a modest 1,300 sf, spread over two floors. The ground floor has an open plan living zone with exposed structure, and a service zone as a buffer to the alley. The second story contains a master suite, along with a study/guest room. The beautifully landscaped courtyard has a hidden entry from the street at the side of the main house, opening through an enclosed outdoor shower and the base of a tower. The tower catches the gulf breezes and provides a terrific viewing spot for fireworks displays on the nearby bayou.

 

View project