Rogers + Labarthe Architects | Casa Nostra

Casa Nostra

Located on a 75 ft. x 125 ft. lot in the historic Houston Heights neighborhood, this family-oriented residence is visually comfortable with its historic neighbors, without attempting to mimic their historical detailing. Utilizing a material palette of stucco, hardi-panel, galvalume roof panels, and stained wooden structural elements, the house reinterprets  the traditional craftsman design vocabulary common in the neighborhood.

The siting of the house takes advantage of the lot’s width to bring abundant natural light into the interior, and to focus views on a generous backyard. Garage access off the rear alley eliminates the need for a long driveway, and enables generous landscaping on both sides of the house. Meanwhile, the use of black star gravel for most of the exterior paving reduces runoff from the property. ¬† The interior finishes include tile recycled from the RLA sample room, as well as stained concrete, basalt and wood flooring reclaimed from the now-demolished Houston Colliseum.